Bitişik yapı malzemelerinin ısı iletim direncini artırmak ya da dışarıya kaçan ısı miktarının minimuma indirmek için kullanılan TS 825 ve Alman DIN 4108 normlarına göre ısı iletim katsayısı 0,060 kcal/mh oC değerinin altında olan malzemelere ısı yalıtım malzemesi, bu değerin üzerinde kalan malzemeler de yapı malzemesi olarak adlandırılmaktadırlar.
Isı yalıtım malzemeleri yapıların duvar, çatı ve döşemelerini oluşturan yapı elemanlarında ve tesisat sistemlerinin yalıtımında kullanılabilirler. Bu malzemeler ile birlikte pencerelerde kullanılan nitelikli doğramalar ve yalıtım camı üniteleri de etkin ısı yalıtımında büyük önem taşımaktadır. En iyi ısı yalıtım malzemelerini net bir şekilde seçebilmek için ısı yalıtım malzemelerinin özelliklerini iyi bilmek gerekmektedir.
Isı Yalıtım Malzemelerinin Genel Özellikleri
- Isı yalıtım malzemelerinin ısı iletim katsayılarının küçük olmalıdır.
- Isı yalıtım malzemeleri hafif olmalıdır.
- Isı yalıtım malzemeleri kokusuz olmalıdır.
- Su ve nem absorbe etme özelliği olmalıdır.
- Bakteri ve haşerelerin yuva yapmasına elverişli olmamalıdır.
- Çürümeye karşı dayanıklı olmalıdır.
- İlk özelliğini kaybetmemelidir.
- Alev alan ürünler olmamalıdır.
- Uzun ömürlü olmalıdır.
- Taşımaya elverişli ve insan sağlığına zarar vermemelidir.
- Ekonomik ve temin edilebilir olmalıdır.
Hangi Malzemeler Isı Yalıtım Malzemesi Olarak Kabul Edilir?
TS 825 ve EN Standardına göre ısı iletim katsayısı λ=0,065 W/mK değerinden küçük olan malzemeler ısı yalıtım malzemesi olarak tanımlanır. Diğer malzemeler yapı malzemesi olarak kabul edilir.
% 100 KARBONLU EPS LEVHALAR
ısı iletim katsayısı λ=0,030 W/mK
TAŞYÜNÜ LEVHALAR
ısı iletim katsayısı λ=0,040 W/mK
değerlerine sahiptir.
R(m²KW) Değeri ( Isıl Direnç Katsayısı) Nedir?
Binalarımızda kullandığımız yapı malzemelerinin farklı iki ortam arasında oluşabilecek ısı geçişine göstermiş olduğu dirence Isıl Direnç Katsayısı (R) denir.
R değeri, kullanılan yalıtım malzemesinin performansı ve diğer malzemeler ile kıyası konusunda bizlere en net bilgiyi veren kriterdir. R değeri büyük olan malzemelerin ısı yalıtım değerleri daha iyidir. R değeri malzemenin kalınlığına (kalın ise iyi) ve ısı iletkenlik (λ) katsayı değerine (küçük ise iyi) bağlıdır.
R=d/ λ
d; malzemenin metre cinsinden kalınlığıdır.
λ; malzemenin W/mK cinsinden ısı iletkenlik katsayısıdır.
R; malzemenin m²K/W cinsin ısıl direncidir.
R değeri ile kısa zamanda sizlere önerilen yalıtım malzemelerinin ısıl performanslarını karşılaştırabilirsiniz.
U(W/m²K) Değeri (Isı Geçirgenlik Katsayısı) Nedir?
Isı yalıtımı yapılacak duvar katmanını oluşturan farklı malzemelerin birleşimi ile oluşturulan yapı elemanının, ısı kayıpları veya kazançlarına karşı göstermiş olduğu dirence ısı geçirgenlik katsayısı (U) denir.
U değeri, oluşturulan yapı elemanının ısı geçiş yönündeki toplam kalınlığı ile malzemelerin ısı iletim katsayısı (λ) değerlerine bağlıdır. U değeri ne kadar küçük olursa, ısı tasarrufu o kadar fazla olur. Kalınlık arttıkça U değeri düşer.
U =1/R