TS 825 STANDARDIBinalarda Isı Yalıtım Kuralları
TS 825 STANDARDIBinalarda Isı Yalıtım Kuralları
Türkiye’deki il ve ilçeler, TS 825 içinde, bulundukları coğrafi konuma ve iklim şartlarına göre 4 farklı derece-gün bölgesine ayrılmıştır. TS 825 ısı hesaplamalarında kullanılan aylık sıcaklık ortalamaları ve güneş enerjisi ışınım şiddetleri gibi kabul değerleri belirtilen derece-gün bölgesine göre belirlenmiştir.
Aşağıda TS 825’e göre belirtilen derece-gün bölgeleri için hesaplanan U değeri ve yalıtım kalınlıkları verilmiştir.
Önemli Not:
İstanbul için 5 cm yalıtım kalınlığı hesaplanmıştır. 5 cm yapılmayan mantolama ısı yalıtımından tam performans alınamaz.
Derece Gün Bölgelerine Göre İllerimiz
Binanın ısıtma enerjisi ihtiyacını etkileyen faktörler
Binanın ısıtma enerjisi ihtiyacını etkileyen faktörler aşağıda açıklanmıştır:
- Bina özellikleri:
İletim, taşınım ve havalandırma yoluyla gerçekleşen ısı kayıpları (varsa ısı geri kazanımı) ve ısıl kapasite, - Isıtma sisteminin karakteristikleri:
Özellikle kontrol sistemleri ve ısıtma sisteminin, ısıtma enerjisi ihtiyacındaki değişmelere cevap verme süresi, - İç iklim şartları:
Binayı kullananların istediği sıcaklık değeri, binanın farklı bölümlerinde ve günün farklı zamanlarında bu sıcaklık değerlerindeki değişmeler, - Dış iklim şartları:
Dış hava sıcaklığı, hakim rüzgârın yönü ve şiddeti, - İç ısı kazanç kaynakları:
Isıtma sistemi dışında, ısıtmaya katkısı olan iç ısı kaynakları, yemek pişirme, sıcak su elde etme, aydınlatma gibi amaçlarla kullanılan ve ortama ısı yayan çeşitli cihazlar ve insanlar, - Güneş enerjisi:
Pencere gibi saydam bina elemanlarından ısıtılan mekâna doğrudan ulaşan güneş enerjisi miktarı.